הורות כמעשה ניסים (2013)
מאת שי אור
“בוקר, יום שבת.
אני יושב ליד המיטה של הילדה השלישית שלי, היא בת שלוש וחצי. כבר כמעט שמונה בבוקר וכולם חוץ ממני ישנים. היום לא ממהרים לשום מקום. אני מביט בה כשהיא מתעוררת. מהמהמת בעיניים עצומות, מתהפכת. בחדר אחר רחשי התהפכות במיטה של שתי ילדות אחרות.
אני מסתכל עליה ופתאום מבין שמעולם לא הסתכלו עליי בצורה כזאת. בקיבוץ שבו נולדתי וגדלתי, התעוררתי בבוקר ונרדמתי בלילה לגמרי לבד. אם היתה שם מטפלת, זה היה במסגרת סיור של בדיקה ממיטה למיטה, חלוקת הוראות… שום יחס אישי. כשאני הייתי בן שלוש וחצי, לאף אחד בעולם לא היה מושג איך אני נראה כשאני מתעורר או נרדם.
אף אחד גם לא ידע איך אמא שלי או אבא שלי מתעוררים. גם הם גדלו בבית ילדים (בית יתומים, הילדות שלי קוראות לזה) בקיבוץ.
אז תגידו לי, איך אפשר להסביר את העובדה שהוריי שלחו אותי לאותה בדידות בדיוק, לאותו מדבר רגשי שבו הם עצמם כמעט, גוועו בצמא?
איך הם עשו את זה?”.
הספר הורות כמעשה ניסים מציג אפשרות חדשה ופשוטה להפוך את המשפחה לבית. הספר נולד ב”עבודת שטח” הורית לאורך כ-18 שנה וגם של אלפי פגישות אישיות, קורסים וסדנאות, שבהם פיתח שי אור שפה חדשה, שפה נשכחת, שכל כך פשוט ללמוד כי היא נובעת מתוכנו, מהילדים החופשיים שהיינו.
שפה שבה כל קושי בבית הוא הזדמנות מרגשת להתקרב לילדינו. הזדמנות לחזק חוט של אהבה ואמון שמחבר בינינו, שנותן גם להורים וגם לילדים את תחושת הבית שבלעדיה קשה, ממש קשה, לנשום. הספר מציג גישה שונה מהמקובל למהות הקשר שבין ילדים להוריהם. אם נתקלת בה, אולי התרשמת שהיא עשויה לגרום לרבים מהמבוגרים בעולמנו את התחושה שהקרקע המחשבתית הבטוחה, שעליה בנו את חייהם וגם את יחסם למשפחה ולבית, נשמטת מתחת לרגליהם.
ביסוד הגישה ניצב רעיון שיש הרואים בו מהפכני, לפיו אנחנו יכולים לתת לילדינו את מה שרבים מאיתנו לא קיבלו מהוריהם: לתת להם את הידיעה שהם ראויים לקבל בדיוק את סוג האהבה שאותו הם מבקשים”.
בגישת הורות כמעשה ניסים, כדי לדעת מה בדיוק סוג האהבה שילדינו מבקשים צריך להקשיב להם בצורה מאוד מסוימת: צריך להקשיב לעומק. להקשיב זה לא דווקא למלים שלו (” לא רוצה הביתה”) ולא בהכרח לצרכים הגלויים שלו (” רוצה רק את אמא” או “רוצה הביתה” ) כי אם לרגשות, לתחושות ולבקשות העומק. למה שמתחולל בנפשו.
הספר “הורות כמעשה ניסים” מציג נקודת מבט חדשה על חיים עם ילדים, שנועדה להורים שרוצים להתרגש מההורות שלהם. הורים שמוכנים לשאול שאלות קשות על עקרונות היסוד של הוריהם ושל התרבות שבה גדלנו כולנו. אנשים שמסכימים להקים בית לילדיהם על יסודות חדשים לגמרי. הכלה מוחלטת , כנות, קירבה ואמון מוחלט. בלי איומים , בלי “להקנות גבולות”, בלי עונשים , בלי להתייחס לאנשים שכל כך יקרים לנו, כאל יצורים שצריך לעצב אותם וללמד אותם מה טוב להם, מתוך הנחה שאין להם יכולת ללמוד או לדעת זאת בעצמם ו”על עצמם”.
מתוך פרק הפתיחה לספר הורות כמעשה ניסים:
“אם התחלת לקרוא בספר הזה כנראה שנולדת. ואם נולדת זה אומר שיש לך הורים. אחד או שניים. חיים או מתים.
אולי תבחרי לא להיות אמא. אולי אתה בחרת כבר שלא להיות אבא. אולי תרצו לעשות את זה בדרך שונה מהמקובל, לבד או בקהילה או בזוגיות חד-מינית. אולי שפע היצירה והנתינה בחייך לא משאיר מקום לילדים בשר ודם, וגם זה נפלא – אבל הורות (המילה המוזרה הזאת), מערכת היחסים בין אמא או אבא לילדיהם, היא תופעה שנוגעת לך באופן אישי, כי ממנה נוצרת.
אני, באופן אישי, בשלושים השנים הראשונות לחיי בכלל לא חשבתי שזה מעניין כל כך, כל הנושא הזה של הורות. כמו הרבה אנשים חכמים ומנוסים ממני, חשבתי שהורות זה מין שלב כזה שצריך איכשהו לדלג עליו, או לעבור אותו, בדרך למה שחשוב באמת.
ועכשיו, כשאני מוסר לך בידיים רועדות, כבר לא חסונות כמו אז, את הספר שלי, אני משוכנע שזה לא רק מרתק, אלא גם חשוב יותר מכל.”
קוראים כותבים לשי אור
היכן ניתן להשיג את הספר?
את הספרים של שי אור ניתן לרכוש בחנות הוצאה המקוונת, וליהנות ממחיר הוגן, הנחות והטבות ואפשרות למשלוח על הבית או לאיסוף עצמי מחנות ההוצאה. הספרים אינם נמכרים ברשתות הספרים הגדולות (סטימצקי וצומת ספרים) אלא רק בחנויות עצמאיות ברחבי הארץ, מצפון ועד דרום. בחנות ההוצאה ריכזנו עבורכם את רשימת כל החנויות שבהן ניתן לרכוש את ספריו של שי אור והוצאת בדיוק.